Wijnstreken

HomeWijnstreken
Damens die genieten van een goede Italiaanse wijn

Italië als wijnland

Italië is een van de oudste en meest gerenommeerde wijnproducerende landen ter wereld. Met een wijnbouwtraditie die teruggaat tot de Romeinse tijd, heeft Italië een diversiteit aan wijnstijlen en druivensoorten ontwikkeld die nauwelijks ergens anders te vinden is. Het land heeft het grootste aantal inheemse druivenrassen ter wereld, wat resulteert in een enorm scala aan smaken en aroma’s. Italië staat bekend om zowel zijn rode als witte wijnen, evenals mousserende en dessertwijnen. De combinatie van een gunstig klimaat, gevarieerde terroirs en eeuwenoude kennis zorgt ervoor dat Italiaanse wijnen tot de meest geliefde en gerespecteerde ter wereld behoren.

Onze wijnstreken

Süd Tirol / Alto Adige

Südtirol, of Alto Adige, is een unieke wijnstreek in Noord-Italië, waar de Italiaanse en Oostenrijkse culturen samenkomen. De regio, bekend om zijn variëteit aan druiven en wijnstijlen, herbergt topwijnhuizen zoals Weingut Martin Abraham, Hochklaus en Weingut Ignaz Niedrist. Weingut Martin Abraham produceert de verfijnde Sauvignon Blanc “Fumé”, Hochklaus staat bekend om zijn natuurwijnen, en Weingut Ignaz Niedrist biedt zowel de robuuste Lagrein.

Toscaanse wijngaard. Wijn uit Toscane

Toscane

Toscane, gelegen in centraal Italië, is een wereldberoemde wijnstreek die bekend staat om zijn prachtige landschap en hoogwaardige wijnen. Een van de meest prestigieuze wijnen uit deze regio is Brunello di Montalcino, een rijke en complexe rode wijn. Il Palazzone, een gerenommeerd wijnhuis, produceert zowel deze Brunello di Montalcino als de meer toegankelijke Rosso di Palazzone. La Nascosta, is een ander prominent wijnhuis in Toscane. Ook de iconische Tignanello wijn komt uit Toscane en staat bekend als de baanbrekende Super Tuscan. Samen belichamen deze wijnhuizen en wijnen de kwaliteit en diversiteit van Toscane’s wijnproductie.

Valpolicella

Valpolicella, gelegen in de regio Veneto in Noord-Italië, is beroemd om zijn hoogwaardige Amarone wijnen. Het wijnhuis Massimago staat bekend om zijn ambachtelijke benadering en produceert uitstekende Amarone della Valpolicella, een rijke en krachtige wijn. Valpolicella’s wijnen, zoals Ripasso en Recioto, staan bekend om hun complexiteit en diepte, wat de regio tot een van de belangrijkste wijnstreken van Italië maakt.

Een wijnveld in Valpolicella. Massimago wine relais
De Trulli, de traditionele huisjes uit de Puglia regio.

Puglia

Puglia, gelegen in het zuiden van Italië, is een prominente wijnstreek bekend om zijn volle rode wijnen. Het wijnhuis Masseria Cuturi produceert enkele van de beste wijnen in de regio, waaronder de karakteristieke Negroamaro en Primitivo. Negroamaro is bekend om zijn diepe kleur en rijke smaken van donker fruit en kruiden, terwijl Primitivo  wordt gewaardeerd om zijn volle body en rijpe fruitaroma’s.

Sicilië

Sicilië, het grootste eiland van Italië, is een opkomende wijnstreek die bekend staat om zijn diverse en kwaliteitsvolle wijnen. Het wijnhuis Vivera speelt een belangrijke rol in deze regio, met wijngaarden op de vruchtbare hellingen van de Etna. De vulkanische bodem en het unieke microklimaat rond de Etna zorgen voor ideale omstandigheden voor wijnbouw. Vivera produceert fantastische wijnen zoals de Etna Rosso en Etna Bianco, die bekend staan om hun mineraliteit en complexiteit.

Een wijnveld op Sicilië met op de achtergrond de Etna vulkaan. Wijn Sicilië
Het stadje Barolo in Piemonte, Italië

Piemonte

Piemonte, gelegen in het noordwesten van Italië, is een prestigieuze wijnstreek bekend om zijn verfijnde wijnen en schilderachtige landschappen. Het wijnhuis Diego Pressenda is een vooraanstaand producent in deze regio, gelegen in de heuvels van de Langhe. Piemonte staat bekend om zijn beroemde wijnen zoals Barolo en Barbaresco, gemaakt van de Nebbiolo-druif. Diego Pressenda produceert uitstekende versies van deze wijnen, die gewaardeerd worden om hun complexiteit en elegantie.