Blog

HomeFoodRestaurant Heimat Utrecht

Restaurant Heimat Utrecht

Woensdag 29 mei ben ik samen met Stefan, onze websitebouwer, gaan eten bij Heimat Utrecht. Het was een goede ervaring aan de Biltstraat, de bediening was heel attent, het eten goed maar nog niet geweldig en de wijnkaart zo zo.

De afgelopen jaren begint Utrecht zich meer en meer te laten zien als stad met gastronomische potentie. Waar wij (ik en mijn eetvrienden) vroeger bijna de provincie uit moesten om lekker te kunnen eten, is het tegenwoordig mogelijk om met de fiets naar ons favoriete restaurant te kunnen. In Utrecht hebben we inmiddels Hemel en Aarde, Meave maar bovenal onze favoriet 273 van Tommy den Hartog.

Toen ik hoorde van het openen van Heimat was de keuze dan ook snel gemaakt, net als Jus en Pepper moesten we daar snel gaan eten. Het feit dat Stefan onze website weer verder heeft gebracht was dan ook een goede reden om hem mee te nemen naar Heimat.

Je hebt bij Heimat de keuze tussen een vegetarisch menu en een vlees/vis menu. Een heel menu vega gaat mij iets te ver en we kozen dan ook allebei voor het vlees/vis menu. Ook werd de wijnkaart gebracht. Wat ik eigenlijk altijd doe, is zoeken naar een bekende wijn op de kaart om zo in te schatten hoe de prijs/kwaliteit verhouding van de wijnkaart is. Het probleem van thuis de beschikking hebben over goede en relatief goed geprijsde wijnen is dat je in een restaurant vaak enorme bedragen (lees: 100 euro de fles) moet neertellen om gelijkwaardige kwaliteit als thuis te drinken. Ik vond een Siciliaanse wijnmaakster, Arianna Occhipinti. Na wat app verkeer met onze leverancier van Sicilie kon ik inschatten dat het qua wijn helaas niet eenvoudig ging worden om hier heel goedkoop uit te zijn. De Frappato 2021 die we kozen bleek de instapwijn van Arianna Occhipinti te zijn, gevalletje niets mis mee, maar ook geen enorme kraker.

Het eten is echt wel ok, en heeft potentie. Dat er toch vega gerechten zitten in een menu waar je bewust voor vlees/vis kiest is jammer. De vegetarische bereiding van Foie Gras is leuk bedacht, technisch uitgevoerd maar haalt het voor mij als liefhebber niet bij het echte gerecht.

Ook is het brood als aparte gang opgenomen in het menu. Hier krijg je wat boter bij en een gekarameliseerde zadenspread, echt wel lekker, maar gek om dit als gang te geven. Normaal krijg je dit soort brood en bijbehorende boter en spreads gewoon als side dish de hele avond door.

Het gerecht van Lam (het hoofdgerecht) was echt uitmuntend en ook de bereiding van makreel mocht er zijn.

We gaan hier zeker terugkomen, 2 menu’s, 1 fles rode wijn en wat water op tafel, plus een fooi van 15 euro leidde tot een rekening van 250 euro. Hier was 100 euro al van aanbetaald. Restaurant Heimat gaat vast en zeker een blijvertje zijn in Utrecht.